Dit zijn de verschillende soorten gehoorschade die je kunt oplopen

Gehoorschade kan erg vervelend zijn, en het kan je beperken in je dagelijks leven. Wanneer je last hebt van gehoorverlies, is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan een arts of audicien. Dit zijn professionals die alles afweten van oren en gehoor en je van het beste advies kunnen voorzien. Het kan zijn dat je hoortoestellen nodig hebt om je gehoor een handje te helpen. Een audicien kan je in dit proces begeleiden. Er zijn verschillende soorten gehoorverlies en we onderscheiden deze door het gedeelte van het oor waar het probleem zich afspeelt. In deze blog lees je er alles over.

Perceptief gehoorverlies

Perceptief gehoorverlies is de meest voorkomende vorm van gehoorschade. De schade zit hem hierbij in de trilhaarcellen in het slakkenhuis. Normaalgesproken zetten deze cellen geluidstrillingen om in prikkels naar de hersenen. De trilhaarcellen kunnen echter door meerdere oorzaken beschadigd raken, waardoor ze dit minder of zelfs helemaal niet meer doen. Bijvoorbeeld door ouderdom, blootstelling aan langdurig lawaai, een oorinfectie, een erfelijke afwijking of een hoofdtrauma. Voor perceptieverlies is geen medische behandeling mogelijk en het effect is vaak onomkeerbaar. Wel kan een hoortoestel de uitkomst bieden.

Geleidingsverlies

Bij geleidingsverlies zit het probleem in de gehoorgang of het middenoor. Geluiden komen daardoor niet aan in het binnenoor. Dit kan komen door een oorsmeerprop, een gaatje in het trommelvlies of juist vocht achter het trommelvlies. Ook oorontsteking kan hier de boosdoener van zijn, net als otosclerose, wat betekent dat de gehoorbeentjes in je oor aan het verkalken zijn. Geleidingsverlies is vaak behandelbaar door een oorarts of huisarts. In de meeste gevallen helpen medicijnen om het gehoor te verbeteren. Soms is er echter een operatie of ingreep nodig. Een oorarts kan dit voor je bepalen.

Tijdelijk gehoorverlies

Tijdelijk gehoorverlies hebben we allemaal wel eens gehad, bijvoorbeeld tijdens een flinke verkoudheid of oorontsteking. Ook na een avondje uit met luidspreker die op standje honderd staan, kan je tijdelijk minder goed horen. Allergieën, holteproblemen en sommige medicijnen kunnen ook effect hebben op je gehoor. Tijdelijk gehoorverlies gaat, zoals de naam al aangeeft, meestal vanzelf weer over. Maak je je toch zorgen over je gehoor, of houden je gehoorproblemen langer aan dan twee weken? Bij twijfel is het altijd goed om een arts te raadplegen. Deze kan een kijkje nemen in je oren en je begeleiden bij de volgende stappen.

Geef een reactie